Wednesday 18 September 2019

14.9. oli vapaapäivä. Kävin opastuskeskuksen johtajan Annan kanssa tutustumassa lähimaisemiin eli Visegradin linnoitukseen ja kylpylään. Oli hyvä päivä, ei liian kuuma kiipeillä vuorella. Sunnuntaina pidin vapaapäivän, kämpällä olin enimmäkseen.
maisema Visegradin linnoitukselta alas Tonavalle

linnoituksen jälkeen käveltiin korkeammalle kukkulan rinnettä, ja siellä kasvoi näitä kukkia

toinen kuva linnoituksesta
Ma 16.9. pääsin Annan kanssa toiseen osaan kansallispuistoa käymään. Siellä on luontokoulu lapsiryhmille, pienimuotoista majoitusta ja opastuskeskus, Ilveskeskus nimeltään, koska alueella asuu ilveksiä. Noita karvanäytteitä saa kokeilla ja luukun alla on oikea vastaus, mikä eläin on kyseessä. Pyöreisiin koloihin alla saa laittaa kätensä ja kokeilla mitä siellä on, mm. peuran sarvi ja villisian sorkka on tunnusteltavana. Luukut saa auki jotta näkee mitä siellä on ja laatikon reunassa on pistekirjoituksella kerrottu sisältö. 

luontokoulu-opastuskeskus

Opastuskeskukselta lähtee n. 2km pitkä lasten luontopolku jonka varrella on erilaisia rasteja. Tässä pitää pyörittää palikoita  niin näkee miten eri eläimet kehittyvät aikuisiksi. 

maisemaa puistosta

panoraamakuva lammelta jolle kävelin (kannattaa klikata isommaksi)

alueen reunalla on lampi, josta saa käydä kalastamassa (maksua vastaan?) 

kyltti kertoo, että aidan takana on kaivos eikä sinne saa mennä, mutta aika hylätyltä paikalta näytti ja aita sekä kyltti olivat aika kuluneita

Luontokeskuksella on Vesibussiksi kutsuttu pakettiauto. Lapset saavat kerätä vedestä näytteitä ja niitä tutkitaan autossa olevilla kameroilla, sitten verrataan kyljessä olevaan kuvaan mikä ötökkä on kyseessä. Autossa on sisällä penkkejä ja tuoleja. 

Maanantaina pääsin vihdoin luolaan tutustumaan. Oli mielenkiintoista! Luolissa on niin puhdas ilma, että hengitysvaikeuksista kärsivät ihmiset käyvät täällä lääkärin määräyksestä "luolahoidossa". Hoito on ilmaista. 

Näetkö tässä noita-akan profiilin? 

Luola jossa kävin on osa kansallispuistoa

Ti 17.9. tuli toinen ryhmä maisema-arkkitehtiopiskeljoita tutustumaan kukkulaan ja poistamaan vieraslajeja. 

Syreeniä poistin tästä, kuva ennen... 

... ja jälkeen. 

Ehdinpä vihdoin Budan linnaa katsomaan. Vaikuttava rakennus. 

18.9. ke Opiskeiljoiden kanssa jatkettiin Life4aks-projektia ja alueen raivausta tammimetsälle. Professori Attila Gergely kertoo ryhmälle alueesta, projektista ja mitä tänään tehdään. 

Siitä se lähti taas, pusikon raivaus

Kokeilin Fiskarsin kasaanlaitettavaa sahaa, näppärä kapine täytyy sanoa. 

No comments:

Post a Comment